MENTÉSI GYAKORLAT BIZTONSÁGOSAN: A ROYAL CARIBBEAN CSOPORT ÓCEÁNJÁRÓ HAJÓIN

Mentési gyakorlat biztonságosan: a Royal Caribbean Csoport innovatív applikációval segíti a távolságtartást

A ROYAL CARIBBEAN HAJÓTÁRSASÁG AZ ÚJ MUSTER 2.0 APPLIKÁCIÓVAL VÁLTJA FEL A TENGERI HAJÓZÁS KÖTELEZŐ ELEMÉT KÉPEZŐ, MENTÉSI GYAKORLATOT. ÍGY NYÚJTVA SZABADALMAZTATOTT MEGOLDÁST A BIZTONSÁGOS TÁVOLSÁG MEGTARTÁSÁRA. AZ INNOVÁCIÓNAK KÖSZÖNHETŐEN A GYAKORLATOT AZ UTASOK A SAJÁT MOBIL ESZKÖZÜK TÁMOGATÁSÁVAL VÉGEZHETIK EL, ANÉLKÜL, HOGY SORBAN KELLENE ÁLLNIUK A GYÜLEKEZŐÁLLOMÁSOKON.

Az úgynevezett mentési gyakorlat minden hajóút kötelező biztonsági eleme, amely arra szolgál, hogy az utasok – hagyományosan a legénység támogatásával – megismerjék azokat a biztonsági előírásokat és teendőket, melyet egy esetleges vészhelyzet esetén követniük kell. Mivel a gyakorlaton minden utasnak részt kell vennie, így a nagy létszám miatt, a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében elvárt távolságtartás is nehezen kivitelezhető. A Royal Caribbean új, más hajótársaságokkal is megosztott, szabadalmaztatott applikációja viszont megoldást nyújt a mentési gyakorlat biztonságos megvalósítására, hiszen a Muster 2.0 appnak köszönhetően az utasok maguk végezhetik el a kötelező gyakorlatot.

A maga nemében első, Muster 2.0 okoseszközökre ingyenesen letölthető applikáció tartalmazza a gyülekezési gyakorlat során kötelezően megismerendő biztonsági előírásokat. Ezáltal személyesebbé, gyorsabbá, kényelmesebbé és nem utolsósorban biztonságosabbá téve a hagyományosan emberek nagyobb csoportjait érintő folyamatot. Az applikáció megmutatja az utasoknak a hajó azon pontjait, ahol vészhelyzet esetén gyülekezniük kell, valamint a mentőmellény használatához szükséges utasításokat, melyek a hagyományos gyakorlattól eltérően, egyénileg válnak felvehetővé az utasok számára. Majd a folyamat lezárásaképpen az utasok egyénileg felkeresik a gyülekezőállomásokat, ahol a személyzet tagjai ellenőrzik, hogy minden lépést elvégeztek-e és válaszolnak az esetlegesen felmerülő kérdésekre. A folyamatot pedig be kell fejezni, még a hajó indulása előtt, a nemzetközi tengerjogi előírások alapján.

Az appon keresztül, az eMuster technológiának köszönhetően friss, általános hajózási híreket is kapnak az utasok, így akkor tekinthetik meg ezeket készülékeiken vagy az előcsarnokokban kihelyezett TV-ken keresztül, amikor nekik kényelmes. Ezzel is támogatva őket abban, hogy betarthassák a szükséges távolságot és még személyre szabottabban élvezhessék nyaralásukat.

„ Az új mentési gyakorlat biztonságos és elegáns megoldást ad egy elavult és népszerűtlen folyamatra, az utasok és a legénység egészségének megőrzése mellett. Azáltal, hogy a vendégek idejéből is megtakarít pedig nem csak a biztonságot, hanem az elégedettséget is javítja.” – mondta el Richard Fain, a Royal Caribbean Csoport elnök-vezérigazgatója a Muster 2.0 bevezetése kapcsán.
„ A Muster 2.0 támogatja azt a természetes törekvésünket, melynek célja, a vendégek nyaralásának minél kényelmesebbé tétele. Jelenleg az a legbiztonságosabb az utasaink számára, ha újragondolják a közösségi tereket, melyet az applikáció is támogat.” – üdvözölte az innovációt Jay Schneider, a Royal Caribbean Csoport digitális alelnöke.

A biztonságos gyülekezés megvalósításának első fordulópontja az volt, mikor a Royal Caribbean Oasis of the Seas óceánjáróján elsőként helyezték át a mentőmellényeket a kabinokból a gyülekezési állomásokra, így növelve az evakuációs folyamat hatékonyságát. A Muster 2.0 egy több mint egy éve folyamatban lévő kezdeményezés, ami része a Royal Caribbean és a Healthy Sail Panel -melyhez a Norwegian Cruise Line Ltd. is csatlakozott- által közösen kialakított protokoll és eljáráskészletnek, mely a hajózás egészségességének és biztonságának javítását célozza meg. A megoldás jó példája annak, hogy többet érhetünk el, ha a dobozon kívül próbálunk gondolkozni a biztonságról.

„Ebben az iparágban mindannyian együttműködésben dolgozunk az egészség és a biztonság megőrzése érdekében, ez erre egy remek példa.”- gratulált Frank Del Rio, a Norwegian Cruise Line Ltd. elnök-vezérigazgatója a fejlesztéshez.
A Muster 2.0 az Egyesült Államokban már szabadalmaztatott, a világ többi pontján pedig szabadalmaztatás alatt áll, így garantálva a szabályoknak és az előírásoknak való megfelelést. A Royal Caribbean amellett, hogy a saját hajóin bevezeti az újdonságot – beleértve a társasághoz tartozó Azamara és Celebrity Cruises óceánjárókat is – felkínálja a technológiát a többi hajótársaság számára is, hogy globális választ adhasson a világjárvány következtében megváltozott utazási és egészségügyi szabályok változására. Az applikációt először 2020 januárjában tesztelték a társaság Symphony of the Seas óceánjáróján, ahol az utasok magabiztosabb megértésről és a kapott információk könnyebb megjegyzéséről számoltak be.